Турската страна е изразила готовност да преразгледа споразумението между Булгартрансгаз“

...
 Турската страна е изразила готовност да преразгледа споразумението между Булгартрансгаз“
Коментари Харесай

Турция готова на преговори по споразумението с ''Боташ''

 

Турската страна е изразила подготвеност да преразгледа съглашението сред „ Булгартрансгаз “ и „ Боташ “. Това оповестиха от енергийното министерство.

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов и Алпарслан Байрактар – министър на енергетиката и естествените запаси на Турция, се срещнаха в Истанбул. Народното събрание разпореди на министъра да предприеме нужните дейности за предоговаряне на съглашението сред „ Булгаргаз “ и турската енергийна компания „ Боташ “.

 

Според изводите от отчета на Народното събрание сега " Булгаргаз " заплаща по близо 500 000 $ дневно на " Боташ " за потенциал, само че не получава газ от Турция. Тези такси следва да се изплащат през идващите 13 години. Споразумението бе подписано по време на кабинета на Гълъб Донев.

 

България и Турция ще продължат взаимното си съдействие за гарантиране на диверсификацията и сигурността на енергийните доставки. Около това се сплотиха министърът на енергетиката Владимир Малинов и турския му сътрудник доктор Алпарслан Байрактар.

Българската страна изрази предпочитание за преразглеждане на контракта, а от турска бе изразено схващане и подготвеност за продължение на съдействието. Двамата министри разпоредиха на мениджмънта на двете компании да стартират дейна работа във връзка със съглашението сред „ Булгаргаз “ и „ Боташ “.

Двамата организираха среща в Истанбул по самодейност на министър Малинов по отношение на Решение на Народното събрание на Република България от 19-ти април 2024 година С него се разпорежда на министъра на енергетиката да предприеме нужните дейности за предоговаряне на Споразумението сред „ Булгаргаз “ и турската енергийна компания „ Боташ “.

Обсъдена бе и опцията за увеличение на свързаността сред електропреносната и газопреносната системи сред двете страни. По думите на министър Малинов съглашението за междусистемно свързване е от значимо значение за диверсификацията на източниците на природен газ освен за България, а и за районния и европейския газов пазар.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР